Ordningsregler

Ingen vill bli störd av sin granne. Visa hänsyn!

Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Botairlunden 2

  • Styrelsen
  • 2024-02-01

Ordnings- och Trivselregler

Ordnings- och trivselreglerna har beslutats av styrelsen och bygger på att man som boende och gäst i vårt hus ska visa hänsyn till övriga boende och de som vistas i vårt hus. Att visa hänsyn betyder att man respekterar andras önskemål. De flesta av oss önskar lugn och ro i våra hem, vi önskar att ingen tar sig friheter och utnyttjar gemensamma utrymmen för egen räkning, vi önskar att man tar hand om sin lägenhet så den inte förfaller och skapar olägenheter för de andra boende i huset.

Vem ansvar för ordningen?

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

Styrelsens uppgift är att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom att verkställa föreningens stämmobeslut samt att sköta den löpande förvaltningen.

I den löpande förvaltningen ingår att hantera ordnings- och trivselfrågor.

För vem gäller reglerna?

Ordningsreglerna gäller alla bostadsrättshavare och dess familjemedlemmar, gäster, inneboende och hantverkare som utför arbete åt dig i din lägenhet. Reglerna gäller även hyresgäster som hyr din lägenhet i andra hand. Reglerna gäller även föreningens hyresgäster, dvs de som hyr garage- och parkeringsplatser.

Vad händer om ordnings- och trivselreglerna inte följs?

Om reglerna inte följs åtgärdar styrelsen detta genom att kontakta aktuell medlem för rättelse. Om medlem inte följer styrelsens uppmaning till rättelse kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om medlem kan bo kvar i föreningen och styrelsen kan då enligt våra stadgar, varsla och säga upp en bostadsrätt i Brf Botairlunden 2.

Utöver Brf Botairlunden 2 Ordnings- och trivselregler gäller föreningens stadgar, samt övrig lagstiftning så som ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR REGION GOTLAND samt Ordningslag (1993:1617).

Har du frågor?

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Allmän aktsamhet

Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom. Alla kostnader och underhåll betalas av oss alla gemensamt.

Var särskilt aktsam om du transporterar skrymmande gods. Repor i trapphusväggar och tak samt skador hissar kostar stora summor att åtgärda. Vidare får entrédörrar inte ställas upp då dörrautomatiken är mycket känslig och kostar enormt mycket att laga.

Om det inträffar fel i huset så underrätta styrelsen omedelbart via e-post eller vid akuta problem via telefon.

Sparsamhet

Bostadsrättsföreningens huvudsakliga inkomstkälla är våra årsavgifter som vi alla betalar. Vi har väldigt få andra inkomster som vi kan använda om vi får ökade kostnader. Därför är det mycket viktigt att vi alla hjälps åt att spara i smått och stort till exempel genom att följa regler angående sopsortering, spara på vatten m.m.

Kostnader för värme och el i allmänna utrymmen betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt. Tänk på att dörrar går igen efter du har passerat in eller ut.

Spara på vatten och varmvatten då dricksvatten är en bristvara på Gotland. Lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vatten står och droppar.

Ventilationen i lägenheten fungerar med hjälp av ett mekaniskt till och frånluftsystem vilket innebär att ventilationen i lägenheten samverkar med radiatorerna för att hålla lägenheten väl ventilerad och varm. Håll därför fönstren stängda. Blockera inte radiatorer med stora skrymmande möbler. För att köksventilationen ska fungera optimalt ska man stänga dörren till badrummet samt öppna övriga innerdörrar och balkongdörren en liten bit då köksfläkten behöver extra mycket luft för att kunna dra ut matoset.

Säkerhet

Brand

Var försiktig med eld i alla former. Din lägenhet skall enligt lag vara utrustad med en fungerande brandvarnare. Du ansvarar själv för byte av batteri. Kontrollera regelbundet att din brand¬varnare fungerar.

Vi rekommenderar att du även har en brandfilt och en pulversläckare på 6 kg i lägenheten.

Du får inte grilla med kolgrillar och med hänsyn till risk för brand så får tobaksrökning inte ske i allmänna utrymmen, såsom trapphus, hissar, källare, barnvagnsförråd samt i vårt bilgarage.

Många personer är också överkänsliga, allergiska mot tobaksrök så vänligen beakta detta om du röker ute på din balkong eller uteplats. Det är absolut förbjudet att slänga fimpar från balkongerna.

Brand- och utrymningssäkerheten regleras av brandskyddslagen och enligt lagen får du inte förvara cyklar, barnvagnar, leksaker, mattor, skor, sopor m.fl. saker i trapphuset. De hindrar brandkår och ambulanspersonal i sina uppgifter och är en stor risk vid utrymning.

Du får inte heller förvara brandfarliga och explosiva ämnen i källare, lägenhet eller på balkongen.

Var försiktig med levande ljus, håll dem under uppsikt och släck dem när du lämnar hemmet.

Tillträde till fastigheten

För att öka tryggheten kan det vara bra att lära känna sina grannar till namn och utseende och tala gärna om för dina grannar om du är bortrest en längre tid och hur du kan nås.

Kontrollera att entréporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.

Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.

Nycklar

Föreningen äger och administrerar samtliga lås och nyckelsystem för fastigheten.

Extra lås får ej monteras i dörrar eller fönster. Vidare får ej heller galler för fönster eller gallergrindar innanför ytterdörrar eller balkongdörrar monteras.

Vid förlust av nycklar och taggar skall OMEDELBART föreningens styrelse informeras. Samtliga nycklar är kopieringsskyddade. Dock är vi tvungna att byta cylindrar i externa utrymmen samt till den lägenhet nyckel går till vid en förlust. För kostnaden står den som förlorat nyckeln.

Byte av cylindrar i allmänna utrymmen samt en lägenhet kostar ca 50 000kr.

Säkerhetsdörrar

Föreningen har bekostat säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter. Ingen åverkan får göras på dessa dörrar, ej heller får man sätta in extra lås eller gallergrindar innanför dessa. Detta för att Räddningstjänsten ska kunna göra sitt arbete utan att göra åverkan på fastigheten.

Inbrottslarm

En bostadsrättsinnehavare får montera in inbrottslarm i sin lägenhet under förutsättning att det anmäls innan installation till styrelsen. Kod för frånkoppling ska delges styrelsen.

Vidare ska inbrottslarmet kunna hanteras på distans och bostadsrättsinnehavaren ska kunna stänga av larmet och sätta på larmet utan att själv vara på plats. En siren får tjuta i lägenheten under högst 4 minuter och därefter ska den vara tyst.

Vid larm som är kopplade till larmcentral och väktare rycker ut vid larm ska utryckning ske av auktoriserat bevakningsbolag. Väktare ska bära uniform vid utryckning samt inneha nycklar till lägenheten. Portkod ska inte lämnas ut till vaktbolag. Vidare har Väktare inget mandat att ingripa mot personer som befinner sig i och omkring fastigheten, eller begära att man legitimerar sig, då de ej representerar bostadsrättsföreningen. Väktaren får däremot ingripa mot personer som uppehåller sig i lägenheten vilket utryckningen avser då den då handlar på bostadsrättsinnehavarens uppdrag.

Skadegörelse och inbrott

På Gotland är vi väldigt förskonade mot skadegörelse och inbrott. Ö-läget gör sitt till, men man ska aldrig säga aldrig förr eller senare kommer vi drabbas.

Tillsammans kan vi förhindra väldigt mycket genom att vara uppmärksamma på vilka som rör sig i området och notera avvikelser. Ta gärna kort på personer som uppträder misstänksamt.

Ta för vana att fråga okända som uppehåller sig på fastigheten vem de ska besöka och om de vägrar svara begär att de identifierar sig. Försöker personen avvika utan att uppge vem de är ring omedelbart 112 och begär polis.

Om ett brott så som skadegörelse eller inbrott uppenbart har begåtts och man upptäcker detta på bar gärning har varje person rätt att göra ett envars gripande. Vilket medger att man med nödvändigt våld håller fast personen upp till fyra timmar eller tills polis anländer. Ring 112 när du har gripit någon på bar gärning.

Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källarförråden samt i era bilar.

Vi måste också hjälpas åt att hålla dörrarna till våra gemensamma utrymmen låsta.

Felanmälan

Alla medlemmar och boende måste hjälpas åt att så snart man upptäcker ett fel på våra gemensamma utrymmen så skall detta anmälas till styrelsen.

Genom att i tid anmäla små skador kan man förhindra stora skador och därigenom kostnader för Bostadsrättsföreningen.

Överlåtelse, inflyttning/avflyttning

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.

Normalt godkänns medlemmar som avser att permanent bo i lägenheten och som har goda förutsättningar att finansiera sitt boende och sköta sina ekonomiska åtaganden mot föreningen. Att inneha en lägenhet som semesterbostad eller som dubbel bosättning godkänns endast om den blivande medlemmen är medveten om den plikt man har som medlem att sköta om fastigheten och delta i arbetsdagar samt sköta tillsyn under de veckor som man har tillsyns och snöröjnings ansvar. Att köpa en lägenhet utan att ha för avsikt att själv nyttja den godkännes ej.

Vid avflyttning/inflyttning påtalas vikten av aktsamhet vid in- och utbärning. Entrédörrar får ej ställas upp. Den elektriska dörröppnaren går sönder väldigt lätt och kostar väldigt mycket att laga.

Styrelsen strävar efter att, vid varje nyinflyttning, besöka nya bostadsrättshavare för att informera om föreningen och överlämna stadgar samt ordnings- och trivselregler.

Samtliga personer som har fyllt 16 år ska finnas på föreningens förteckning över boende samt på tidningshållare och postbox.

Observera! Namn skrivs med föreningens textapparat, inga handtextade lappar på tidningshållare eller postboxar är tillåtna.

Inneboende

Definitionen av en inneboende är en person som bor på adressen tillsammans med bostadsrättsinnehavaren. Samtliga boende på adressen ska vara skrivna på adressen. Samtliga personer som har fyllt 16 år ska finnas på föreningens förteckning över boende samt på tidningshållare och postbox.

Observera! Namn skrivs med föreningens textapparat, inga handtextade lappar på tidningshållare eller postboxar är tillåtna.

Andrahandsuthyrning

Kontakta styrelsen i god tid innan du tänker hyra ut din lägenhet, detta för att få information om vilka regler som gäller i vår förening.

Föreningen tillåter inte korttidsuthyrning.

Normalt beviljas andrahandsuthyrning för 12 månader i taget och ej längre än sammanlagt 24 månader i följd. Detta i överensstämmelse med Hyresnämndens regelverk.

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Se vidare föreningens stadgar.

Kopia på andrahandsavtal ska inlämnas till styrelsen innan inflyttning sker.

Observera! Namn skrivs med föreningens textapparat, inga handtextade lappar på tidningshållare eller postboxar är tillåtna.

Störningar

Störande ljud

För att alla skall kunna trivas är det viktigt att inte störa omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn, som gäller i så väl i lägenheten som på gemensamma utrymmen, t ex gård och trapphus.

Alla måste visa respekt för sina grannar och i det ingår till exempel att inte störa någons nattsömn. Störande aktiviteter kan vara att borra i väggar, spika eller ha musik på för hög ljudvolym. Skällande hundar är ett annat exempel.

Det är viktigt att du visar hänsyn hela dygnet eftersom det finns de som har skifttjänst och kan behöva sova på dagarna, andra kan behöva ro för att de är sjuka.

Du är ansvarig även för störningar som dina gäster eller andra i lägenheten orsakar, t.ex. andrahandshyresgäster, inneboende och hantverkare.

Ljudmässig hänsyn gäller givetvis hela dygnet men är särskilt viktig att beakta mellan kl. 22.00 – 08.00. Nattvilan är helig alla dagar i veckan.

Självklart får alla spela musik, och när du bor i ett flerfamiljshus ingår det att du ibland hör grannarna – men att uppfattas som störande är någonting helt annat. Ska du ha fest är det bättre att prata med dina grannar än att sätta upp lappar. Be grannarna att höra av sig om de känner sig störda. Om de knackar på eller ringer, sänk genast volymen.

Är du den som blivit störd, så prata först med din granne. Fungerar inte det så kan du kontakta styrelsen. Då är det viktigt att du skriver ner tid och datum för störningen, och även hur du blev störd. En enstaka fest behöver inte tas upp med styrelsen, men om du känner att du blir störd vid upprepade tillfällen kan en kontakt med din styrelse vara ett sätt att reda ut problemet.

Störande dofter

Grillning

Grillning får endast ske på egen balkong eller uteplats med el-grill eller gasolgrill.

Rökning

För att respektera de grannar som inte röker, så ber vi er att inte röka direkt utanför entrédörren eller från er balkong/uteplats.

Allergiker/Astmatiker

Tänk på att parfym och starka dofter är besvärande för allergiker och astmatiker. Var därför sparsam att bruka detta så som i hissar och andra gemensamma utrymmen.

Husdjur

Hundar och katter ska hållas kopplade i allmänna utrymmen och får ej släppas lösa på föreningens marker. Att ta upp ens djurs avföring är en självklarhet.

Innehav av råttor, möss etc klassas som ohyra och är förbjudet.

Giftiga husdjur är totalt förbjudna

Innehav av spindlar, ormar, ödlor, sköldpaddor och groddjur måste godkännas av styrelsen. Dessa ska förvaras i terrarium som är låst. Salmonellaspridning är vanligt förekommande bland reptiler och groddjur särskilda hygienrutiner ska finnas dokumenterade och prov ska tas regelbundet. Matning av husdjur med levande förda är förbjudet.

Akvarier över 35 liter kräver styrelsens tillstånd.

Allmänna utrymmen

Trapphuset

På grund av risken för anlagd brand och framkomlighet för räddningstjänst (och grannar) är det inte tillåtet att förvara barnvagnar, cyklar eller möbler, eller andra föremål i trapphusen. Ställ cyklar, barnvagnar m.m. i angivna lokaler eller i din bostad.

Givetvis får du inte heller ställa ut din återvinning eller dina sopor, ens en liten stund. Lukten sprider sig snabbt och läcker det från påsen stannar lukten dessutom kvar.

Affischering samt sätta upp dekaler mm är förbjudet i trapphuset både på väggar och på samtliga dörrar. Dels önskar vi behålla ett neutralt utseende i vår fastighet och vi vill inte ha något som kan ge upphov till farliga gaser vid en brand.

Julsmyckning av dörrar är inte tillåten på grund av brandrisken.

Mattor på golvet utanför lägenheten är en stor risk då man lätt kan snubbla på dem men vid en brand kan mattan förhindra att dörren inte går att öppna. Därav är det förbjudet att ha en matta i trapphuset utanför sin dörr.

Postfack

Oönskad post får ej lämnas vid postfacken. Du som inte önskar reklam kan skylta med en diskret ”EJ REKLAM”-skylt på ditt postfack vilket är utgångläget. Den kan även bytas mot en reklam ja tack skylt.

Källarförråd

källarförrådet förvaras personliga tillhörigheter i tilldelat förråd. Gångarna ska hållas fria från alla föremål. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källarförrådet. Källarförråden ska hållas låsta.

Cyklar, Barnvagnar, Rullstolar, Permobiler och Rullatorer

Cyklar förvaras på gården i cykelställ, i garaget i cykelställ eller i lägenheten.

I källaren finns ett rum avsett för rullstolar, rullatorer och barnvagnar. Cyklar får ej placeras i detta utrymme, ej heller något annat.

Permobil ska förvaras i lägenheten.

Cyklar, barnvagnar, rullstolar, permobiler och rullatorer får under inga omständigheter förvaras i trapphusen med hänsyn till brandsäkerheten.

Gården

Gården är föreningens och tillhör samtliga boende. Det är ej tillåtet att förvara privata ägodelar på gården, undantaget cyklar. Att sätta upp en pool eller studsmatta är inte tillåtet.

Det är absolut förbjudet att införa eller använda motorfordon, inklusive el-sparkcykel samt MC och moped, på vår gård.

Gården får ej användas för privata arrangemang.

Hundar som vistas på gården skall hållas kopplade eller under sådan uppsikt att andra ej störs. Rastning i eller runt lekplatsen är förbjudet.

Barnens leksaker måste plockas undan efter användning eftersom de försvårar framkomlighet och utgör en risk för olyckor.

Räddningsvägarna ska hållas fria.

Terrasser, balkonger och uteplatser

Du som bostadsrättshavare har ansvar för tillsyn och skötsel av terrass, balkong eller uteplats. Med skötsel menas rengöring, samt att vintertid hålla fasaden fri från snö. Var väldigt försiktig om du skottar snö från balkongen se till att ha någon vakt på marken så att ingen blir skadad av snön från din snöskottning. Föreningen ansvarar i sin tur för underhållet av balkongen inklusive balkongräcke och alla balkong- och fasadytor i anslutning till balkongen samt betonggolvet och originalunderlaget på uteplatser.

Grillning på terrass, balkong och uteplats är tillåtet så länge du inte stör dina grannar, och då endast med el- eller gasolgrill. Grillning med kol alt. briketter är inte tillåtet. Grillning får inte ske nära friskluftsintag då lukt kan sprida sig till grannar. För förvaring av gasol i bostaden eller på balkong gäller särskilda regler som måste följas.

Det är inte tillåtet att borra i putsfasaden.

Utomhusantenn/parabol får inte sättas upp under några omständigheter.

Infravärme eller annat får inte monteras varken på yttre fasad eller i ”taket” (balkongen ovanför) oavsett om det gäller balkong, terrass eller uteplats.

Det är absolut förbjudet att skjuta ut raketer eller kasta ut föremål från terrasser, balkonger och uteplatser.

Om du vill ha tyg som insynsskydd får det bara fästas på insidan av balkong/terrass räcket samt inte vara högre än själva räcket. Tygets färg skall vara samma som vi har i vår inglasningspolicy.

Tänk även på att gården är väldigt lyhörd. En varm sommarkväll/-natt kan det finnas många som har sitt sovrumsfönster öppet. Om någon för högljudda samtal eller spelar musik ute på balkongen kommer de kanske att störas av detta. Skulle du själv bli störd skall du i första hand prata med den eller de som stör.

Matning av fåglar från terrass, balkong, uteplats eller från gården är inte tillåten.

Terrasser

Då lägenheterna på plan 5 har terrasser gäller att samtliga möbler, parasoller etc är säkrade från att blåsa ned. Ingen infästning får ske i terrassgolvet viket utgör tak för våningen nedanför och har därför en gummimatta under sig för att förhindra vatteninträngning. Denna kan lätt skadas med enorma kostnader som följd. Installation av badtunna/spabad kräver styrelsens godkännande.

Balkong

Blommor på balkongen är trevligt och vackert, men tänk på att blomsterlådorna skall hängas på räckets insida, därmed elimineras riskerna om lådan skulle falla ned. Tänk på att vattna med måtta så att inte överskottsvattnet rinner ner till grannen under.

Hänger du tvätt på balkongen, se då till att vatten inte rinner ner på grannens balkong. Tänk även på grannen då du vattnar blommor eller sopar golvet. Skaka inte mattor, sängkläder eller annat utanför din balkong eller fönster.

Uteplats

Du som bor med uteplats ansvarar för att dina privata tillhörigheter placeras inom uteplatsens område.

Inglasning, persienner och markiser

Inglasning av balkong och uteplatser kan ske efter tillstånd av styrelsen. Särskild policy finns för leverantör av inglasning samt leverantör för persienner för inglasning.

Särskilda föreskrifter gäller för montering av solskydd. Persienner som monteras mellan glas måste vara i ljus kulör, mörk färg innebär att så hög temperatur uppstår så att glas kan komma att spricka. Sprickor av sådan orsak ersätts ej av garantin.

Markiser får endast monteras på plan 5 efter tillstånd av styrelsen.

Parkering

Det råder parkeringsförbud på Ammonitgatan, förutom på markerade p-platser, vilka samtliga är uthyrda. Det finns ingen gästparkering eller möjlighet till korttidsparkering.

Gäster, varubud, hantverkare etc kan parkera gratis (24h) vid Visby Tennisklubb eller mot avgift vid parkeringen på Sjöliljegatan.

Parkeringsplats ute samt i garage avtalas och debiteras separat.

Som boende i fastigheten har du rätt att ställa dig i kö för parkeringsplats eller garageplats. Med boende avses person folkbordförd på adressen Ammonitgatan 3, 621 40 Visby.

Man kan först ställa sig i kö då tillträde till Bostadsrätten skett.

Platsnummer i kön gäller från den tidpunkt ansökan skett.

P-plats tilldelas den som står överst i kölistan.

Om boende tackar nej till erbjuden p-plats stryks den boende från kölistan.

Förutsättningen för att få hyra p-plats är att den boende innehar ett fordon så som bil, MC eller moped.

Ingen andrahandsupplåtelse tillåts. Tillfällig utlåning av p-plats är tillåtet om detta anmäls till styrelsen i förväg. Utlåningen får ske högst 1 vecka. Anmälan med aktuellt reg.nr och tid läggs i styrelsens brevlåda.

Innehav av p-plats är inte kopplat till bostadsrätt i fastigheten, vid avflyttning från fastigheten måste p-platsen sägas upp separat.

Styrelsen kan om det finns lediga platser ute eller i garage hyra ut p-plats till extern hyresgäst.

Parkering av mopeder, motorcyklar övriga motordrivna fordon

Uppställning av mopeder och motorcyklar är ej tillåten på fastighetens mark eller i garage. Ej heller tillfällig parkering under kortare tid. Endast i och urlastning är tillåten. Mopeder och motorcyklar kräver egen p-plats eller att egen garageplats hyres för dessa.

Parkering av cyklar.

Cyklar får endast parkeras med hjul inställt i cykelställ på gården eller i garaget. Inga cyklar får förvaras i entrén, på våningsplan eller i källargångar.

Avfallshantering

Sulos för brännbart, kompost, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar samt tidningar finns i små betonghus vid parkeringen vid den norra entrén. Luckorna öppnas med lägenhetsnyckeln.

Soppåsarna med vanligt hushållsavfall skall vara väl förslutna så att inte matrester sprids i soprummet. Pressa inte ner soppåsar i överfullt sopkärl utan försök finna plats i något annat sopkärl. Lägg inte vassa föremål i soppåsar så att någon kan komma till skada.

Sortera alltid efter uppsatta skyltar, felsortering drabbar oss alla genom förhöjda kostnader. Kartonger och övrigt emballage skall vikas ihop eller tas isär för att spara utrymme och kostnader för tömning. Avfall får inte ställas på marken om avsedda behållare är fulla eftersom det då inte hämtas. Behåll i sådant fall avfallet i lägenheten intill dess att en tömning av återvinningsavfall har gjorts.

Vänligen observera: Inga sopor eller andra föremål får ställas i trapphus, källargångar, garage eller på marken ute. Grovsopor, och annat som det inte finns avsedda kärl för, får du själv transportera bort till miljö- och återvinningsstation.

Grovsopor/byggavfall, elektronikskrot, wellpapp, glas, färgburkar, miljöfarliga vätskor etc. transporteras till Region Gotlands miljöstation.

Tänk på att vi alla får betala för extra tömningar och städning för att några få inte följer våra regler.

Ohyra

Förekomst av skadedjur, som enligt lagen betraktas som ohyra (t.ex. vägglöss, pälsänger, getingar, mott och mal) samt råttor och möss skall utan dröjsmål anmälas till föreningens styrelse. Föreningen har försäkring som täcker kostnader för invändig sanering i allmänna utrymmen.

Försäkringar

Föreningen har tecknat kollektivt Bostadsrättstilläggsförsäkring.

En vanlig hemförsäkring gäller all lös egendom. Den gäller däremot inte byggnaden, dvs. golv och väggar. Bostadsrättstillägget försäkrar den del av byggnaden som bostadsrättshavaren är underhållsansvarig för.

Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättshavare ansvarar för underhåll av lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och vad som ska underhållas framgår av föreningens stadgar.

Till lägenheten räknas lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i innerfönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

Undvik att hälla flott från stekpanna e. dyl. direkt i köksavloppet. Torka i stället först ur pannan med hushållspapper innan diskning, då behöver inte avloppsrören rensas lika ofta.

I badrummet spola gärna ur duschavloppen samt handfat med kokande vatten en gång per månad för att lösa tvålrester vilket lätt sätter igen avloppet.

Förändringar i lägenheten

Om ni skall göra några större förändringar i er lägenhet så ta alltid kontakt med styrelsen innan ni påbörjar dessa arbeten. Med större arbeten avses t.ex. ingrepp som förändrar rumsdisposition och ingrepp i olika ledningar eller rör.

Följande åtgärder får inte företas utan styrelsens tillstånd: Ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, vatten och ventilation eller annan väsentlig förändring av lägenheten. Vidare gäller att man inte får bygga om i lägenheten så att befintlig ventilationslösning förändras. Ett ventilationsdon i taket får ej byggas in i nytt rum för då finns risk att lägenheten inte uppfyller myndighetskrav för ventilation.

Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighets tillstånd erhålls. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.

Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Informera om detta genom att sätta upp lappar väl synligt. Arbeten ska utföras under helgfria vardagar under dagtid.

När krävs tillstånd från styrelsen för ombyggnad/ändring av lägenheten?

Inget tillstånd

Enklare renovering av lägenhet såsom målning, tapetsering, omläggning av golv (dock ej våtrum) eller byte av köksinredning kräver inget tillstånd av styrelsen.

Viktigt. Vid byte av spiskåpa är endast spiskåpa anpassad för lägenhetens FTX aggregat tillåtet.

Tillstånd av styrelsen

Ombyggnad av lägenhet som innefattar ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten, ändrade funktioner eller annan väsentlig förändring av lägenheten kräver tillstånd av styrelsen. Tillstånd av styrelsen krävs även vid ändring/flyttning av ventilationsdon/-kanal.

En ändrad planlösning utgör en väsentlig förändring av lägenheten. Att byta placering av t ex kök i en lägenhet kan innebära olägenhet både för föreningen och för grannar som bor ovanför och inunder.

Även om elledningar inte omfattas av en generell tillståndsplikt kan ändring av elledningar kräva styrelsens tillstånd om ändringen avser ledningar föreningen försett lägenheten med och som tjänar fler än en lägenhet.

Krav på underlag för styrelsebeslut

Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad förse styrelsen med de handlingar som krävs för styrelsens beslut såsom bygglov/bygganmälan, ritningar, sakkunnigutlåtanden, konstruktionsberäkningar m. m. som bilaga till ansökan. En planlösning över lägenheten kan fås hos Stadsbyggnadskontoret. Om ansökan avser att riva eller på annat sätt bygga om en vägg ska en behörig byggnadsingenjör utfärda ett intyg på att väggen ifråga inte är bärande eller åtgärden i övrigt inte är olämplig att vidta. Kostnaden att anlita byggnadsingenjör står medlemmen för.

Tillsyn av ombyggnation/ändring

Någon ombyggnation/ändring av lägenhet får inte påbörjas förrän styrelsen lämnat tillstånd och förvaltaren gjort tillsyn. Förvaltaren gör även tillsyn halvvägs i projektet, t.ex. vid ombyggnad av badrum när tätskiktet lagts, samt när arbetet är avslutat. Det åligger medlemmen att kontakta styrelsen och bestämma tid för tillsyn. Vid ombyggnad som kräver bygglov skall medlemmen utse en kontrollansvarig.

Ansvar

Medlemmen ansvarar för av medlem utfört arbete och för åtgärdande av eventuella framtida skador orsakade av medlemmens renoveringsarbeten. Skador som uppkommer på fastigheten i samband med renovering bekostas av medlemmen. Föreningen svarar dock för åtgärdande av skador på fastigheten. Allt arbete ska utföras fackmässigt i enlighet med Boverkets Byggregler (BBR) och gällande branschregler. Rörarbeten ska utföras av auktoriserad firma med för arbetet erforderliga behörigheter. Elinstallationer ska utföras av en behörig elinstallatör. Behörighets- och kompetenskrav kan inhämtas hos Elsäkerhetsverket. Vid våtrumsrenovering ska tätskiktet (fuktspärren) göras av firma som är certifierad enligt PER eller Byggkeramikrådet. Information om företag finns hos GVK Svensk Våtrumskontroll, Byggkeramikrådet eller Säker Vatten AB. Medlemmen skall informera anlitade hantverkare om reglerna i föreningen.

Försäkringsbolagen har fört in krav i sina försäkringsvillkor på utförande av auktoriserade företag och utförande enligt branschregler. Rivning av våtrum, kök, väggar m m är i regel arbeten som är mycket dammiga. Lock skall därför sättas på frånluftskanalerna för att undvika ett haveri på ventilationsaggregat, en mycket hög och onödig kostnad som den ombyggande medlemmen står för. Medlemmen ska också i övrigt säkerställa att inte balansen i husets ventilationssystem störs genom t ex val av fel köksfläkt. Medlem får inte heller frångå av föreningen vald typ av till- och frånluftsdon.

Buller och störningar

Buller ska minimeras och koncentreras till så få tillfällen som möjligt.

Ombyggnadsarbeten får utföras vardagar kl 08.00-17.00. Störande arbeten får inte utföras under lördagar, söndagar och helgdagar. Undvik också byggarbeten dagarna mellan jul och nyår, påsklov, kristi himmelsfärd samt midsommar.

Upplys dina grannar i din och angränsande portar om att du/ni tänker renovera och hur länge arbetet beräknas pågå. Särskilt störande arbeten såsom att bila, borra i betong och dylikt ska aviseras per dag och klockslag så att grannarna kan välja att vara på annan plats medan arbetet pågår.

Renovering

Om du planerar att bygga och renovera bör bullriga arbeten som kan upplevas som störande, exempelvis borrning, läggas mellan 08:00-16:00 på vardagar. Undvik all form av borrning och spikande under helger. Är det ett varaktigt arbete, dvs. flera dagars kontinuerliga störningar, förvarna gärna dina grannar.

Kvalitetsdokumentation och garantihandlingar

Entreprenören ska utfärda kvalitetsdokumentation och garantihandlingar. En kopia ska skickas till styrelsen efter utfört arbete. Dokumentationen är viktigt i händelse av skada. Bostadsrättshavaren ska intyga att arbetet är utfört av behörig installatör i enlighet med branschorganisationens riktlinjer. Av handlingarna ska även framgå att arbetet möter de eventuella krav som bostadsrättshavarens försäkringsbolag framställt.

Byggmaterial och byggavfall

Byggmaterial och byggavfall får inte förvaras i eller utanför trapphuset. Allt byggmaterial ska vara Svanenmärkt i fastigheten.

Byggmaterial bör helst inte forslas i föreningens hissar. Vid transport skall hissens innerväggar och golv skyddas med papp eller plast så att inga skador uppstår. Uppstår skador svarar medlemmen för dessa.

Trapphuset ska städas dagligen vid nedsmutsning.

Medlemsregister och boenderegister

Medlemsregister är anslaget på Entréplan.

Boenderegister, dvs förteckning över personer fyllda 16 år vilka är skrivna på fastigheten, är anslaget på Entréplan.

Korrekt sätt att skriva sig på fastigheten är enligt följande:
Ammonitgatan 3 lgh XXXX, 621 40 Visby
Fastighetsbeteckning är Visby, Bläckfisken 5
Fastighetesägare är Bostadrättsföreningen Botairlunden 2 med organsiationsnummer 769638-3699

Det är otroligt viktigt för samhällsviktiga funktioner att man är skriven på korrekt lägenhet. Samtliga som är skrivna på fastigheten måste själva kontrollera med Skatteverket att man har rätt lägenhetsnummer i sin adress.